Ike Smits, Therapeut (geregistreerd NFG, Nvagt en EAGt) en Jeugd- en gezinsprofessional (SKJ)Ike Smits.jpg
Gouda

Website:www.destina.nu
Email: ike@destina.nu
Opleiding: Ervaringsgerichte psychotherapie gestalt-gezinstherapie bij het Kempler Instituut Nederland; HBO Pedagogiek; Brainblocks: een visuele methode bij autisme en Systeemgericht werken bij het Kempler Instituut.
Werkervaring: Sinds 2019 heb ik mij gespecialiseerd in therapie aan hoogbegaafden (130 +) en extreem hoogbegaafden (140 +) die psychische problemen hebben ontwikkeld. Ik heb gewerkt in een kinder- en jeugdteam autisme en ADHD; bij het Sociaal Team Waddinxveen; als Gezinscoach Leger des Heils als zelfstandige bij ZIJN en in een logeerhuis voor gehandicapte kinderen.​​​​​​​

Mijn praktijk:
Mijn passie gaat uit naar depressieve, hoog sensitieve, angstige, eenzame, aangepaste of juist opstandige (extreem) hoogbegaafde waarvan het maar niet lukt het leven te leven zoals ze willen. Om samen te leren trots te zijn op wie ze zijn, net zo trots op hun hoogbegaafdheid als op hun mooie ogen of haar. Met gestrekt been het leven in!
Onbegrip en gevoelens van machteloosheid overschaduwen vaak hun leven. Waarom lukt het niet op school, mijn studie of werk? Ze zeggen toch dat ik slim ben? Is het niet een grote grap?
Wanneer wij samen op pad gaan, pak ik geen map met een programma uit de kast of doorlopen we een vastgesteld plan. Want elke hoogbegaafde en elke hulpvraag is anders. Ik geef terug waar je jezelf niet bewust van bent en help je een nieuwe weg te vinden. Ik ben nuchter, liefdevol en praktisch. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige en begrijp je pijn van binnenuit.

Mijn langdurige ervaring met autisme en nu hoogbegaafdheid is een bijzonder combinatie. Beide richtingen op zie ik misdiagnoses. Voor mijn werk zijn diagnoses onbelangrijk, ik werk niet vanuit een hokje, ik werk niet richting een hokje. Ik werk met wat we samen tegenkomen in het contact, in wat zich voordoet tijdens de therapie.

Wat is gestalttherapie?
Gestalttherapie is vorm van therapie waar je niet alleen praat over wat je denkt en vindt, maar daarnaast ook over wat je voelt en ervaart. Wat voel je in je lijf? In deze therapie leer je gewaar zijn van wat er is waardoor je nieuwe antwoorden kan vinden. Je leert jezelf en je binnenwereld beter kennen.
In deze therapie staat het contact tussen jou en de therapeut, familie of vrienden centraal. Hoe kan je dit herstellen als dit verstoord is?
Het proces in de gestalttherapie is vaak verassend en zeker niet alleen maar pijnlijk en confronterend, maar kan ook lachwekkend en bevrijdend zijn.